Mis on meiu: details ja vastused kõige populaarsematele küsimustele
Kui olete otsinud tervislikumat alternatiivi piimale või olete huvitatud vegan eluviisist, võib meiu olla ideaalne valik. Meiu onfermenteeritud piim, mis on valmistatud kodujuustust või jogurtist, kus piimavalgud ja suhkrud on lagunenud piimhappeks. Meiu on saanud suure populariteedi seoses vajadusega leida tervislikumaid ja alternatiivsemaid toitumisvõimalusi, eelkõige taimsel dieedil olevatele inimestele.
Meiu tarbimisel on mitmesuguseid tervislikke eeliseid, näiteks suurenenud seedemahlade eraldumine, tervislikum soolestik, vere glükoosisisalduse reguleerimine ja immuunsüsteemi tugevdamine. Selles artiklis selgitame põhjalikult, mis on meiu, selle kasulikkused, ning kuidas seda valmistada ja tarbida.
Mis on meiu?
Meiu on fermeneteeritud piim, mis on valmistatud jogurtist või kodujuustust. Fermenetatsiooni käigus vabanevad piimavalgud ja suhkrud, kuna bakterid muudavad neid piimhappeks. Meiu on seetõttu hapu maitsega ning selle tekstuur ja värvus on sarnased jogurtiga.
Meiu peamised koostisosad ja toiteväärtus:
Kõige enam kasutatakse meiu valmistamiseks piima, jogurtit või kodujuustu. Piimas ja jogurtis on rohkem valku ja rasvu kui kodujuustus, kuid päevaseks tarbimiseks vajaliku proteiinisisalduse saamiseks sobib ka kodujuust.
Meiu annab palju kasulike toitainete ning vitamiinide ning mineraalide, samuti probiootikumide, nagu Lactobacillus ja Bifidobacterium tüved. Need probiootilised organismid tasakaalustavad soolestiku mikrobioomi ning hoiavad seda tervena ja optimaalses seisundis.
Kuidas valmistada meiu?
Meiu valmistamine on suhteliselt lihtne, nõudes ainult mõningaid põhilisi koostisosi ja tööriistu. Kui olete valmis meiu enda jaoks valmistama, järgige allpool toodud samme:
Valmistage ette kõik vajalikud koostisosad, sealhulgas piim, jogurt või kodujuust, ja vajalikud tööriistad.
Kuumutage piim kastrulis, kuni see hakkab keema.
Vähendage kuumust ja lisage jogurt või kodujuust ning segage kuni see on täielikult segunenud piimaga.
Kata kastrul rätikuga ja jäta see sooja kohta vähemalt 8-12 tunniks käärima.
Käärimise lõppedes, laske meiul jahtuda ja serveerige siis või asetage külmikusse.
Kuidas meiu tarbida?
Meiu võib tarbida iseseisvalt või lisada smuuti koostisosana, viljapüreelis või mõnes muus retseptis. Meiu võib ka süüa koos teraviljaga hommikusöögi ajal. Kui olete harjunud jogurti söömisega, siis võiks meiu olla suurepärane tervislik alternatiiv. On ka erinevaid retsepte, kus saab kasutada meiud nagu salatikastmes, suppides ja hautistes.
Kokkuvõte
Meiu on tervislik ja vähekaloriline alternatiiv piimale, mis on teadaolevalt kasulik tervisele tänu probiootikumide suurele sisaldusele ning seedimist soodustavate omadustele. Meiu võib tarbida iseseisvalt või lisada mõnesse retsepti. Kui teete meiu ise kodus, veenduge, et järgite juhiseid hoolikalt, kuna väiksemgi viga võib mõjutada teie meiu käärimisprotsessi. Käesolev artikkel on edastanud üldised teadmised meiu kohta, kuid kui teil on terviseprobleeme ja soovite teada, kas meiu sobib teie jaoks, konsulteerige enne lisandamist oma arstiga.