Nullkulu

Nullkulu

mis on kosher?

Mis on kosher
Esialgsed juhised
Kui räägitakse kosheritoidust, siis räägitakse toidust, mida juudid on lubatud süüa. Kosherist rääkides mõtleme lisaks toiduvalmistamise ja söömise reeglitele ka kultuurilisi, usulisi ja ajaloolisi tegureid, mis on mõjutanud juutide toitumisharjumusi. Selles artiklis räägime, mis on kosher ja miks see nii oluline on juudi rahva jaoks. Samuti õpid, kuidas saada teada, mis on kosher, kui sa pole varem seda mõistet kuulnud.

Kosher on heebrea keeles tähenduslikult “tagasiastuma”. See tähendab, et kui räägitakse toiduainetest, mida juudid tohiks süüa, siis on selle all mõeldud toitu, mis vastab kõikidele kosher nõuetele. Toiduaine on kas kosher või mitte-kosher, kuid igal juhul peab ta olema täiesti puhas ja ohutu tarbimiseks.

Kosher on juutide toitumise üks alustaladest. See hõlmab keeldumist söömisest ja kasutamisest igast loomast, mereelukast, taimest ja söögikorrast, mis ei vasta kosheri rangele standardile. Kosheri nõuded hõlmavad toidule kogu selle valmistamise, töötlemise, pakendamise ja ladustamise protsessi läbivaid kriteeriume.

Kuidas teada saada, mis on kosher?
Kui soovid teada saada, mis on kosher, siis siin on mõned levinud juhised, mida järgitakse:

Puhasloomad – Juudid võivad süüa igat looma, mis jaguneb kaheks: imetajad ja veised. Kui loom ei ole lind ega kahjurloom, siis arvatakse see kuuluvat ühte neist kahest kategooriast.

Veiste söömisharjumused – Juudid peavad järgima mitmeid veiste söömisharjumuste reegleid, et tagada, et veiseliha oleks kosher. Nende reeglite järgi ei tohi looma süüa liiga kiiresti, neil ei tohiks olla hambaid ega terviseprobleeme, nad peavad olema terved ja kahjustamata. Samuti tuleb toode komisjoni hinnata, et tagada selle kosher staatus.

Erandite loomine – Kui loomulikult kahjustab taimetoit end normaalselt, võib seda kasutada ilma riskita. Siiski peab juudi religioon standardite jaamade saamiseks piisavalt sekkuma, et kinnitada, et mis tahes toit saavutab kosher määratluse. Lisaks taimede kasvatamisele peavad juudid juhinduma spetsiaalsetest saagi tulemustest ja mananstilistest tapmise tehnikatest, et tagada toote enda täiuslikkus.

Puhtuse nõue – Kosheri nõuete kohaselt peab olema hoida detaile, farme, taimi ja töökeskkondades ohutuid standardeid, et tagada, et toit ainult tervetel puhtusjuhitud sektsioonides on valmistatud või kasutatud.

Toiduvalmistamisel kehtivad samuti paljud reeglid, näiteks toidu valmistamiseks kasutatud nõude puhtus, tööriistade kasutamine ja palju muud. Rikkudes igat liiki neid reegleid, võib toit muutuda mittekosheriks.

Toidukauplustes on kosheri toidu määratlemine tehtud väga lihtsaks, kuna sellel peaks olema vastav sertifikaat. Sertifikaadi leiate toidukauba etiketil või saate seda nõuda toidu müüjalt. Lisaks saate leida selle infot ka internetist.

Kasulikud faktid
Kosher on juutide usutunnistuse oluline osa ja hõlmab palju reegleid ja nõudeid, et tagada toidu puhtus ja tervislikkus.

Kui soovite juudi traditsioone ja kultuuri lähemalt tundma õppida, siis on õppimise algusjärgus esmatähtis kosherle ligipääs.

Kosheri söömine ei ole ainult maitse küsimus, vaid sellel on ka sügav kultuuriline tähendus ja juutide identiteet.

Kokkuvõte
Mis on kosher? Kosher on juutide toitumise kontseptsioon, mille eesmärk on tagada toiduainete puhtus ja tervislikkus. Kosher on ka juutide kultuurilise ja ajaloolise pärandi oluline osa. Juudi kultuuris on kosheri söömine olnud oluline tava juba tuhandeid aastaid. Kosheri toitumine hõlmab palju reegleid ja nõudeid, mida peate järgima, kui soovite süüa kosher-foodi. Lõpuks, kui olete teadlik koscherist ja sellele järgnevatest nõuetest, on teil võimalus süüa kosherit ka väljaspool juudi kogukonda ning osalusel juudi usupühade ajal.

Veel.