Mida teha astelpaju marjadega
Astelpaju marju on kasutatud traditsioonilises meditsiinis juba sajandeid ning tänapäeval on neist saanud populaarsed kaasaegse tervisliku toitumise viljad. Astelpaju viljadel on imepärased tervendavad omadused ning seda võib kasutada mitmesuguste probleemide raviks ja ennetamiseks. Selles artiklis räägime kõigest, mida vaja teada astelpaju marjade kasutamise kohta.
Mis on astelpaju marjad?
Astelpaju marjad pärinevad astelpaju taimelt, mis on pärit Lääne-Siberist. Ümmargused kirsipunased või oranźikaskollased marjad on happelise maitsega ning “õli” siseosad maitsevad magusalt. Astelpaju on rikkalikult antioksüdante, flavonoide, C-vitamiini, vitamiini A ja E, rasvhappeid ja mineraale nagu kaltsium, raud, kaalium, magneesium, fosfor ja tsink.
Kasulikud omadused
Astelpaju marjadel on erakordselt palju kasulikke omadusi. Need sisaldavad suurenenud immuunsust, närvisüsteemi tugevdamist, ainevahetuse parandamist, südame-veresoonkonna tervise säilitamist, seedimise võimendamist, entsefalopaatia ennetamist, maksakahjustuste ennetamist, keha detoksifitseerimist, põletikuvastast mõju ja palju teisi. Astelpaju marjadest saab valmistada õli, mahla, siirupit ja kondiitritooteid.
Kuidas astelpaju marju tarbida?
Astelpaju on võimalik tarbida mitmel erineval viisil. Mahl on kõige populaarsem viis astelpaju tarbimiseks, kuid seda võib lisada ka smuutidesse, salatitesse või pudru peale. Marju on võimalik süüa ka jojuldades, suhkrus või glasuuris, või kasutada neid maitseainena erinevates roogades nagu suppides, salatites või hautistes. Astelpaju õli on suurepärane naha hoolduseks ja sobib hästi ka kokandusse.
Astelpaju marjade retseptid:
– Astelpaju jook.
See on tervislik ja värskendav jook, mida saab valmistada mahlast, purustatud jääst, mündist ja mesist. Hapukust võib doseerida vastavalt oma maitsele.
– Astelpaju või magusainena.
Astelpaju võid saab kasutada nii küpsetamisel kui ka toidu valmistamisel. Sellele võib lisada ka mett magustamiseks.
– Astelpaju magustoit.
Astelpaju marjad sobivad hästi magustoitude valmistamiseks. Näiteks astelpaju tarretise valmistamiseks tuleb lihtsalt lisada astelpaju mahla, suhkrut ja vett.
– Astelpaju salat.
Astelpaju sobib hästi erinevate salatite valmistamisel. Näiteks saab teha astelpaju, kana ja spinati salati.
Kasutamise piirangud ja kõrvaltoimed.
Astelpaju marjade kasutamine on tavaliselt ohutu, kuid on paar erandit. Rasedatel naistel tuleb astelpaju marjade kasutamisel olla ettevaatlik, kuna need võivad põhjustada enneaegset sünnitust või raseduse katkemist. Astelpaju marjad sisaldavad ka palju C-vitamiini, mis võib põhjustada kõhulahtisust, seedehäireid või kõhuvalu, kui neid tarbitakse liiga palju korraga.
Kokkuvõtteks: Astelpaju marjad on tervislikud ja maitsvad viljad, mida saab kasutada mitmel erineval viisil. Neid marju saab kasutada erinevate seisundite ennetamiseks ja raviks, samuti selleks, et lihtsalt tervislikuna püsida. Kui astelpaju marjadega ei ole varem kokku puutunud, proovige neid kindlasti ja nautige nende tervisele kasulikke omadusi.