Nullkulu

Nullkulu

kuidas teha maasikat?

Kuidas teha maasikat

Maasikad on magusad ja mahlased marjad, mis on täis vitamiine ja antioksüdante. Need sobivad suurepäraselt söögivalmistamisel, nuumatuks snäkiks ja kaunistuseks kookidel ja küpsetatud kaupadel. Meie pika ja detailse artikli abil õpid täpselt, kuidas neid imelisi marju kasvatada, korjata ning hoida. Lisaks leiad siit ka praktilised näpunäited, mida maasikate kasvatamiseks ja korjamiseks silmas pidada.

Vali õige sort

Maasikaid on palju erinevaid sorte, erineva kuju, suuruse ja maitsega. Selleks, et saada edukas saak, vali endale sobiv sort vastavalt oma kliimale, aiale ja maitseeelistustele. Eesti kliimas on kõige tavalisemad suureviljalised metsmaasikad, aedmaasikad ja harilikud maasikad. Igal sordil on oma eripärad, seega enne istutamist uuri välja, millist sorti soovid kasvatada.

Määra sobiv kasvukoht

Maasikad eelistavad kasvada päikeselisel ja hästi õhutatud mullas. Kui sul on aias sobiv valgustingimused, siis istuta maasikad päikese poolele. Samuti veendu, et mullas oleks piisavalt vett ja toitu. Vajadusel saad mulla pH-d muuta, et tagada tervislik kasvatuskeskkond.

Istuta õigesse kohta

Maasikad on soovitatav istutada kevadel pärast viimast külma. Peenar tuleks ette valmistada juba sügisel, maapind tuleks kaevata, puhastada ja lisada multši ning väetada. Kasuta istutamiseks noori, tugevaid taimi, mida saab osta aianduskeskustest.

Hoolda korralikult

Maasikad vajavad niiskust, kuid liigne kastmine võib kahjustada juuri. Tuleb jälgida, et mullas oleks piisavalt niiskust, kuid see ei tohiks olla ülemäärane. Samuti tuleb korjata umbrohud ja taimed või lehed, mis võivad takistada õhuvoolu. Lisaks on soovitatav korralikult väetada, et taimed saaksid piisavalt toitaineid.

Korja õigel ajal

Maasikaid on kõige parem korjata hommikul või hilisel pärastlõunal, kui päikese intensiivsus on madalam. Korja marju pärast vihma, kui need on kuivad ja puhtad. Samuti tuleb vältida liiga kaua ootamist, kuna marjad muutuvad kiiresti üleküpseks ja kaotavad oma maitse ja tekstuuri.

Hoiusta õigesti

Maasikad tuleb koheselt pärast korjamist süüa, kui need on kõige maitsvamad ja värskemad. Kui sa tahad neid veel päeva-paar hiljem süüa, siis tuleb neid hoida külmkapis, mähkida niiskesse paberrätikusse või plastikusse, et vältida enneaegset riknemist.

Kokkuvõtteks tuleb öelda, et maasikate kasvatamine ja korjamine on lihtne, kuid nõuab pühendumust ja hoolt. Vali õige sort, istuta õigesse kohta, väeta ja hoolda korralikult ning siis saad rikkaliku saagi maitsvaid ja tervislikke marju. Lisaks tuleb meeles pidada, et maasikad on üks maitsvamaid ja tervislikumaid marju kogu maailmas.

Veel.