Nullkulu

Nullkulu

mis on insult?

Mis on insult? Kuidas see tekib?

Insult on insuldi terviklik nimi, mida tavaliselt nimetatakse ka ajurabanduseks. See on äkiline häire aju verevarustuses või veresoontes, mis võib jätta ajus alalise kahjustuse või isegi surma.

Insuldid võivad olla kas isheemilised või hemorraagilised. Isheemilised insuldid on ajurabandused, kus veri ei jõua piisavalt piirkonda aju arteritesse tõkestatud verevoolu tõttu. Hemorraagilised insuldid on ajurabandused, mis tekivad siis, kui ajuarter puruneb.

Mõlemal juhul võib insult mõjutada aju osa, mis vastutab mõtlemise, kõne, taju, liigeste liikumise ja muude funktsioonide eest.

Mis on insuldi sümptomid?

Insuldi sümptomid võivad olenevalt selle tüübist varieeruda. Mõned kõige tavalisemad sümptomid hõlmavad järgmist:

• Nõrkus või halvatus ühel kehapoolel;
• Segadus, kõne- ja mõtlemishäired;
• Nägemishäired ühes silmas või mõlemas;
• Tugev peavalu;
• Äkilised tasakaaluhäired, pearinglus või kukkumine.

Kuidas insulti diagnoositakse ja ravitakse?

Insuldi diagnoosimine ja ravi peaksid toimuma võimalikult kiiresti pärast sümptomite tekkimist, sest mida kiiremini toimub ravi, seda suurem on võimalus vältida kahjustusi ajuveresoontes.

Diagnoosimiseks kasutatakse tavaliselt kuvamismeetodeid, näiteks CT-skaneerimist või MR-skaneerimist, samuti vereteste. Kui diagnoos on tehtud, tuleb insulti ravida kohe. Isheemilise insuldi korral kasutatakse sageli ravimeid, mis lahustavad verehüübeid ja parandavad verevoolu. Hemorraagilise insuldi korral tuleb mõnikord kasutada kirurgilist sekkumist.

Ravikuuris hõlmatakse üldjuhul ka füsioteraapiat, et taastada ajus kahjustatud piirkonnas olevate funktsioonide normaalne liikuvus ja arendada kõnekohustusi ning mälu. Samuti võib patsiendil olla vajadus psühhoteraapia ja nõustamise järele.

Kokkuvõte

Insult on seisund, mis tekitab probleeme aju verevarustusega ja võib põhjustada püsivaid kahjustusi või isegi surma. Peamiste sümptomiteks on nõrkus või halvatus kehapoolel, segadus ja kõnekaotus, nägemiskahjustused ja peavalud. Õigeaegne diagnoosimine ja ravi on võtmeks edukaks raviks ja aju kahjustuste vähendamiseks.

Veel.