Nullkulu

Nullkulu

mis on epilepsia?

Mis on epilepsia?

Epilepsia on neuroloogiline häire, kus inimese aju normaalne aktiivsus häiritakse ajutiselt ja korduvalt. Seda seisundit iseloomustavad erinevad sümptomid, nagu krampide, teadvuse kaotuse ja muude neuroloogiliste ilmingute episoodid. Tervishoiuspetsialistid diagnoosivad epilepsiat siis, kui patsiendil on vähemalt kaks arusaadavat krampide episoodi, mille põhjuseks on epilepsia.

Epilepsia põhjused

Epilepsia põhjused ei ole täielikult teada. Mõnel juhul on põhjus leitud geneetika kaudu. Teised katsed, nagu ajuinfektsioonid, ajukahjustused, insultid ja kasvajad, võivad samuti olla epilepsia põhjused. Lisaks võib epilepsia olla kõrvaltoime teatud ravimitest. Kuid suurema osa epilepsia põhjuseid saab ainult teadusuuringute abil kindlaks teha.

Epilepsia sümptomid

Epilepsia sümptomid varieeruvad sõltuvalt krampide tüübist ja krampide sagedusest. Mõnedel inimestel võib olla ainult üks krampide episood, samas kui teistel võivad olla sagedased krampide episoodid. Järgnevalt on toodud mõned epilepsia sümptomid:

– Krampide episoodid, mis võivad kesta 30 sekundist kuni mitme minutini.
– Tugevad krambid ja üldine lihaste nõrkus.
– Teadvuse kaotus või segadus pärast krambihoogu.
– Ebaregulaarne hingamine ja lämbumistunne.
– Oksendamine ja segadus.
– Peavalu ja migreenid.

Diagnoosimine ja ravi

Epilepsia diagnoosimine põhineb tavaliselt ajulaineid mõõtvatel testidel, nagu elektroenkefalograafia (EEG). Tervishoiuteenuse pakkujad võivad ka tellida arvutitomograafia (CT) või magnetresonantstomograafia (MRI), et tuvastada ajukahjustused või kasvajad. Kui epilepsia diagnoos tehakse, võib ravi hõlmata manustatavaid ravimeid, näiteks antikonvulsante. Mõnedel juhtudel võib operatsioon olla vajalik, eriti kui epilepsia põhjuseks on ajukasvaja.

Kokkuvõte

Kui teil või teie lähedasel on epilepsia, on oluline leida kvalifitseeritud tervishoiuteenuse pakkujaid, kes oskaksid teid diagnoosida ja ravida. Epilepsia on tõsine haigus, mis võib mõjutada igapäevaelu. Kõige parem on mõelda positiivselt ja olla kannatlik, kuna epilepsia ravi võib võtta aega. Oluline on ka jälgida oma tervise seisundit ja olla valmis erinevates olukordades tegutsema, kui vajadus tekib.

Veel.