Nullkulu

Nullkulu

mis on agar agar?

Mis on agar agar? Kõik, mida pead teadma

Kas oled kunagi kuulnud või kokku puutunud agar agariga? Tegemist on merevetikatest saadud loodusliku hüdrokolloidiga, mis on leidnud kasutust paljudes valdkondades. Sellel on olnud kasulik roll nii toiduainetööstuses, kosmeetikas kui ka laboritööde tegemisel. Selles artiklis keskendume sellele, mis on agar agar ning kuidas seda kasutatakse.

Mis on agar agar?

Agar agar on looduslik hüdrokolloid, mida toodetakse punavetikast Rhodophyta esinemissagedusega. Selle keemiline koostis koosneb peamiselt polüsahhariididest, mida saab kombineerida veega, et moodustada geelilaadset materjali. See on tavaline asendaja želatiinile nii toiduainetööstuses kui ka laboritöödes. Agar agaril on suurepärane paksendav omadus ning geelub kõrgel temperatuuril vees, muutes selle universaalseks taimseks paksendajaks.

Millised on agar agar kasutusalad?

Agar agari on laialdaselt kasutatud paljudes valdkondades. Toiduainetööstuses on agar agar eriti populaarne vegantoiduaines asendajana želatiinile. Agar agar annab suurepärase tekstuuri erinevatele toitudele nagu želeed, želee-bonbonid ja juustud. See on tavaline koostisosa ka mõnedes lihavabades vorstides ja sinkides. Agar agaril on ka kasutusala kosmeetikatootmises, kus see on leidnud kohamaseerumite ning hambapasta koostisosana. Agar agariga on võimalik ka karmide geelide konsistentsi vähendada, mistõttu on see populaarne šampoonides ning dušigeelides.

Labori valdkonnas on agar agar muutunud hädavajalikuks, kuna see on kasulik paljude mikroorganismide kasvatamises. See toimub toitainete rikaste geelikultuuride abil, mis sobivad erinevatele mikroobidele. Agar agari on võimalik kasutada ka bakterite kolooniate eraldamiseks või mikroskoobis uurimiseks.

Kuidas agar agarit kasutada?

Enne agar agariga töötlemist on oluline meeles pidada, et see on hügroskoopne, mistõttu imendub see ära kõik vedelikud, mis sellega kokku puutuvad. Kui lisada agar agar vette, tuleb seda kõigepealt lasta paisuda ja seejärel kuumutada. Kuumutamisel sulab see ja on valmis kasutamiseks. Kuna agar agar geelub kuumutamisel, on oluline seda enne geeliks muutumist saavutada soovitud konsistents.

Agar agari kogus sõltub sellest, millist toodet soovid teha. Tavaliselt soovitatakse kasutada 1-2% agar agari kogusest, olenevalt sellest, kui tugevat ja selget geeli soovite. Siiski, kui kasutate agar agarit üle, võib geel olla liiga tugev ja raskesti seeduv.

Mis on agar agar eelised?

Agar agari kasutamise peamised eelised on järgmised:

Universaalne paksendav aine
Alternatiiv želatiinile
Tervislikum ning vegan-valik toiduainetes
Sobiv kosmeetikatoodetesse
Kasulik labori tööstuses

Kokkuvõte

Looduslikku hüdrokolloidi agar agarit on võimalik kasutada toiduainetööstuses, kosmeetikatoodetes ja laboris. Agar agar on saadud merevetikatest ja selle keemiline koostis moodustab geelilaadse materjali, mida saab kasutada erinevate toodete valmistamisel. Selle kasutamine annab palju eeliseid, sealhulgas universaalsust, alternatiivi želatiinile ja sobivust vegan-toodetes. Seega on agar agar tohutu potentsiaaliga kasulik materjal mitmel põneval viisil.

Veel.