Nullkulu

Nullkulu

mis on reuma?

Reuma ehk reumatoidartriit on autoimmuunhaigus, mis mõjutab liigeseid ning põhjustab nende põletikku. Reuma on haigus, mis mõjutab üha enam inimesi ning sellele haigusele pole täpselt teada, mis selle põhjustab. Reuma mõjutab tavaliselt nii naisi kui ka mehi, eriti neid, kes on vanemad kui 40 aastat. Kahjuks võib reuma muuta ühe elu väga keeruliseks ning tekitada tõsiseid probleeme igapäevaelus.

Reuma peamine sümptom on valu liigestes, mis tekib liigeste põletiku tõttu. Reuma põletiku tagajärjel võib liiges kahjustuda ning selle tõttu võivad liigesed muutuda jäiga ning valulikuks. Reuma võib mõjutada kõiki kehaosasi, kuid kõige sagedamini mõjutab ta käsi, randmeid, jalgu ning jalalabasid, õlgu ning põlvi. Reuma võib tekitada ka liigese paistetust ning liigeselised sõlmi.

Kuigi reuma täpne põhjus pole teada, siis üks võimalik tegur on geneetiline eelsoodumus. Reuma tekkeks on mitmeid muid võimalikke põhjuseid, sealhulgas ka autoimmuunsust mõjutavad geneetilised ja keskkonnamõjud. Teadlased on avastanud, et suitsetamine on seotud suurema riskiga reuma tekkeks. Samuti on seotud ka rasvuma ning ülekaalulisus.

Reuma diagnoosimiseks võib olla vajalik teha vereanalüüs, röntgenograafia ning liigeste ultraheliuurimine. Ravi on tavaliselt suunatud sellele, et leevendada põletikku ning taastada liigeste funktsioon. Reuma raviks kasutatakse sageli steroidide ja mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite kombinatsiooni. Mõnikord on vaja kasutada ka immuunsupressante ning bioloogilisi ravimeid. Füsioteraapia võib aidata kaasa ka liigeste taastumisele.

Kokkuvõtteks võib öelda, et reuma on tõsine autoimmuunhaigus, mis mõjutab liigeseid ning võib muuta inimeste elu väga keeruliseks. Reuma peamine sümptom on liigeste valu ning põletik ning see võib mõjutada kõiki kehaosi. Reuma täpne põhjus pole teada, kuid geneetiline eelsoodumus võib olla üks võimalik tegur. Reuma diagnoosimiseks võib olla vajalik teha erinevaid teste ning ravi on suunatud sellele, et leevendada põletikku ning taastada liigeste funktsioon.

Veel.