Nullkulu

Nullkulu

mis on papüürus?

Mis on papüürus

Papüürust võib nimetada üheks vanimaks kirjutusmaterjaliks ajaloos. See taim, mis kasvab Niiluse jõe ääres, on olnud kasutusel juba tuhandeid aastaid. Papüüruse kasutamine on olnud ulatuslik kogu Vana-Egiptuse ja Lähis-Ida ajaloos ja seda on kasutatud nii kirjutusmaterjalina kui ka muude oluliste dokumentide valmistamiseks.

Papüürus valmistatakse taimest nimega Cyperus papyrus, mis kasvab Niiluse kallastel. See on tugev ja vastupidav materjal, mis on piisavalt pikk, et korraga saaks kirjutada terve lehekülje teksti. Papüüruse loomise protsess algab taimede lehtede lõikamisega ribadeks.

Lõigatud ribasid kastetakse vees, kuni need on piisavalt pehmed, ning seejärel asetatakse need üksteise peale. Seejärel vajutatakse ribad raskete esemete alla, et need omavahel kinni jääksid. Pärast kuivamist luuakse hiljemalt saadud papüüruslehtedest paberilaadne materjal.

Papüüruse kasutamine

Papüürust on kasutatud paljudes erinevates valdkondades, kuid kõige sagedamini on seda kasutatud kirjutusmaterjalina. Isegi tänapäeval üllatavalt paljud õpilased ja teadlased kasutavad mustandite ja loengute märkmete jaoks papüürust valmistatud märkmikke.

Kuid papüürusel on olnud ka oluline roll kunstis – näiteks on seda kasutatud egüptlaste hieroglüüfide jaoks, nagu ka ehitustegevusteks, riietumiseks, köögitarvikute ning nagu juba mainitud, ka dokumentide ja raamatute valmistamiseks.

Papüüruse säilitamine

Ajaloos on palju papüürust säilitatud küll mitmetes muuseumides ja raamatukogudes, kuid ilma säilitamise protseduuride nõuetekohase rakendamiseta see väga kaua ei kesta. Seetõttu on paljud eri riigid ja teadlased loonud erinevaid meetodeid papüüruse säilitamiseks ja restaureerimiseks.

Need protseduurid hõlmavad papüüruse puhastamist, mõjutatud piirkondade eemaldamist ning säilitamist erilistes tingimustes, mis hoiavad papüüruse kuivana ja eemal teistest ohtudest.

Kokkuvõte

Papüürus on oluline ajalooline materjal, mis puudutab mitmeid valdkondi. Alates kirjutusmaterjalist ja arhiividest kuni kunstiteosteni on see taim ja sellest valmistatud materjal mänginud inimkonna ajaloos vastutustundlikku rolli.

Papüüruse säilitamine on kriitiliselt tähtis, et tagada selle säilimine ja tulevaste generatsioonide õpikogemus. Tänapäeval võime leida papüürust kõikjal, kuid selle kasutamine on pigem haruldane, kuna uued tehnoloogiad on välja töötatud arhiivide ja kirjutusmaterjalide jaoks. Siiski jääb papüürus edasi ajalooliseks materjaliks, mis on ohtralt panustanud inimkonna ajaloosse.

Veel.