Mida peab diabeetik toitumisel jälgima
Diabeet on üks levinumaid kroonilisi haigusi üle maailma. Selle haigusega diagnoositud inimestel on sageli vaja muuta oma igapäevaseid toitumisharjumusi, et tagada nende tervise säilimine. Diabeedi puhul on suurim ohuallikas veresuhkru liigne tõus või langus, nii et dieet peaks olema suunatud nende tasakaalustumisele.
Esimene samm veresuhkru taseme kontrollimisel on glükeemiline indeks (GI), mida tuleb väljendada ka toitumisel tervikuna. Diabeetikud peaksid vältima toiduaineid, mis tõstavad veresuhkrut kiiresti, nagu rafineeritud suhkru ja valge jahu tooted. Samal ajal peaksid diabeetikud oma dieedis sisaldama palju kiudaineid. Kiudained aeglustavad suhkru imendumist vereringesse, aidates hoida suhkrut kontrolli all.
Diabeetikute jaoks on oluline valida oma dieedis õigeid rasvu. Hoolimata asjaolust, et rasvade tarbimine on piiratud, on õigete rasvade tarbimine oluline. Tervislike rasvade allikaks on näiteks pähklid, avokaadod, kala, oliiviõli ning seemned. Need tervislikud rasvad aitavad võidelda põletikuliste protsessidega kehas ning vähendada südamehaiguste riski. Sama oluline on vältida küllastunud rasvade tarbimist, mis suurendavad insuliiniresistentsust ja tekitavad põletikke.
Väljasõitudel olles peaksid diabeetikud vältima kiirtoidukohti, mille menüü on ebatervislik. Selle asemel ei pea diabeetik majast lahkudes leppima kohviku või restorani tervisliku menüü puudumisega. Tervislik ja diabeetikusõbralik võimalus oleks valida kohvikud ja restoranid, mis pakuvad kaasa võtmiseks tervislikke salateid, wraps’e või juurvilju.
Diabeetikud peaksid jääma rutiinsele toitumisele ning vältima söögikordade vahelejätmist, sest pikad vahed söögiaegade vahel võivad tekitada veresuhkru languseid, viia suhkru dipidesse ning kaasa tuua kõrgema suhkrutaseme. Samuti on oluline juua piisavalt vett.
Järeldus
Lõpetuseks tuleks öelda, et diabeetikute toitumine on elustiili muutus, mis on diabeedi puhul sama oluline kui ravimid. Dieedimuudatused võivad aidata säilitada diabeetiku tervist ja vältida komplikatsioone. Diabeetikute jaoks on oluline jälgida oma toitu ja muuta oma kulinaarseid harjumusi, et tagada nende toitumine tasakaalus ning nende veresuhkrutase ühtlane. Tervislikud valikud, nagu tervete rasvade, kiudainete ning tervislike suhkrute valik, aitavad diabeetikutel jääda oma dieedi aluseks olevate tervislike eluviiside kõrvale.